Gratis verzenden in Nederland vanaf 75 euro

Go to account settings

stolpersteine

In Zutphen en Warnsveld liggen ter nagedachtenis van vooral de joodse inwoners Stolpersteine / struikelstenen voor de huizen waaruit zij gedeporteerd zijn tijdens de tweede wereldoorlog. Van de ooit bruisende joodse gemeenschap in Zutphen keerden slechts 42 joden terug uit de kampen.

Ter nagedachtenis aan hen zijn inmiddels 51 Stolpersteine gelegd voor 22 huizen in Zutphen. Deze stenen zijn betaald door familieleden van de slachtoffers of door adoptanten die op deze wijze hun betrokkenheid willen tonen.

Het project Stolpersteine ('struikelstenen' van 10 x 10 cm, van steen met messing bovenlaag) is in 1993 gestart door Gunter Demmig (1947). Deze Duitse kunstenaar plaatste inmiddels ca. 60.000 Stolpersteine in 21 Europese landen. Ze worden struikelstenen genoemd, omdat je er volgens Gunter Demnig over struikelt met je hoofd en je hart. Bovendien moet je buigen om de tekst te kunnen lezen.

Op de stenen staan de namen van de veelal joodse slachtoffers, hun geboortedatum, de deportatie- en overlijdensdatum en de naam van het concentratiekamp waar de slachtoffers zijn omgebracht.

Omdat in het prachtige pand waarin wij met onze winkel zitten ook een joods gezin heeft gewoond, sparen wij ook voor stolpersteine. Op onze toonbank staat een collectebus, mocht u online willen doneren, stuurt u ons dan een mailtje.

www.stolpersteinezutphen.nl

Facebook Stolpersteine

 

Ter nagedachtenis aan:

Emma Cohen - Hart    – Auschwitz, 

Ida Cohen Italjener    – Auschwitz, 

Simon Jacob Cohen    1– Auschwitz, 

Edith Cohen               – Auschwitz, 

 

 

Keep in touch

Don’t worry, we won’t spam

Your Cart — 0

You cart is currently empty

Inloggen

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »